De Golfstroom
Het boek bestellen
Uit de inhoud
Literatuurlijst
Films hoofdstuk 1
Film Tiger Woods
Uitleg film Tiger
Art:Mentale training
Lezingen/training
Contact

 

 De mentale kant van golfen: crisis management of beleid?


Veel golfers komen tijdens hun spel situaties tegen die het uiterste vergen van hun mentale kracht en herstelvermogen. In vaktermen noemen we dat coping*. Hoe de golfer in de baan omgaat met dit soort situaties bepaalt voor een groot deel zijn speelsterkte en resultaten. Dit effect wordt des te sterker naarmate de golfer een lagere handicap heeft. Wie erin slaagt direct na een misslag of een gemiste put te herstellen, komt soepel in zijn normale golfspel terug, met als resultaat: zo weinig mogelijk schade en een grote kans op winst.

Veel golfers oefenen vooral hun technische golfvaardigheden: goed oefenen op de drivingrange, veel chippen en putten. Dat betekent dat men zich op mentaal gebied beperkt tot crisismanagement in de baan: zonder specifieke training – al improviserend - met mentaal lastige situaties omgaan.

Dat kan beter: door goed mentaal beleid. Beleid wil zeggen dat u al mentaal getraind hebt en van te voren maatregelen genomen hebt om met veel voorkomende mentale hindernissen en situaties om te gaan.

Diezelfde leerwetten van herhaling en training gelden ook voor de mentale kant van het golfen. Wie het omgaan met lastige golfsituaties overlaat aan het moment dat ze optreden – in de baan – zal dat menigmaal merken in de swings of puts daarna. Wie de mentale training al een plek heeft gegeven in zijn trainingsschema vóór de wedstrijd of de competitie, zal zich ook op mentaal terrein getraind voelen, en zich ook zo gedragen: stabiel en met een groot herstelvermogen.

Mentale wintertraining: de winter is een ideale periode om mentale golftraining goed neer te zetten. U speelt in de winter immers vaak minder en onder beperkende omstandigheden (sneeuw, kou, wintergreens).  Wie tijdens de winter al een deel van die mentale training in de praktijk heeft gebracht neemt de volle kracht van dit belangrijke onderdeel van het golfen mee het nieuwe golfseizoen in.

Mentale tips:

Kijk naar golfwedstrijden op uw televisie en gebruik de mentale kracht van visualisatie oefeningen, kijk daarbij voor uw mentale training specifiek naar spelers die technisch (qua swing) op u lijken. Vraag uw golfprofessional om advies indien uw onvoldoende zicht hebt wie daarbij als voorbeeld kan dienen.

Ga na wat uw persoonlijke punten voor mentale verbetering zijn: schrijf deze uit, lees erover, en pas de oplossingen toe tijdens uw visualisatie-training. Door effectief te visualiseren traint u immers uw brein al terwijl u nog niet in de baan bent.

Regelmaat: een effectief mentaal trainingsschema bij visualisatie blijkt volgens onderzoek te liggen bij twee tot drie keer per week.

Een extra punt van aandacht: mentale training komt altijd als extra bovenop uw fysieke en technische training. Mentale training kan fysieke training niet vervangen. Zij vult wel zeer effectief aan. Denk daarbij aan een aanvullend resultaat van een, twee of drie slagen per ronde.

 

* Wat betekent golf-coping: 

Coping is de manier waarop iemand omgaat met problemen en gebeurtenissen tijdens het golfen, alsmede omgaat met onverwachte of hevige gedachten of gevoelens. Zo kan iemand een actieve of passieve coping-aanpak hebben. Golfers met een actieve coping-aanpak blijken over het algemeen minder last te hebben van spanning tijdens het golfspel en beschikken over een betere mentale golfstijl (alles wat op mentaal gebied een beter golfspel bevordert en in stand houdt). In tegenstelling tot wat veel golfers denken betekent dit dat coping zowel betrekking heeft op mishits als op goede swings en puts!  

 

Adwin Konsten, januari 2010